Voetreflex massage

Wat is voetreflex massage
Voetreflex massage, ook wel voetreflex therapie of voetreflexzone therapie genoemd, is een veilige therapievorm die wordt toegepast bij diverse klachten. De therapie is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van de mens.
Het uitgangspunt bij de voetreflex massage is de gehele mens. Bij gezonde mensen zijn lichaam en geest in balans. Mocht er een verstoring optreden dan heeft het lichaam zelf een groot herstellend vermogen. Door allerlei oorzaken, zoals werkdruk, verkeerde werkhouding, maar ook door verkeerde voeding en psychische problemen, kan er echter een dusdanige blokkade optreden, dat het lichaam niet meer in staat is zichzelf te herstellen. Dit kan tot gevolg hebben dat een bepaald orgaan of lichaamssysteem niet goed meer functioneert, waardoor er klachten ontstaan.
Op de voeten worden alle organen, spieren en zenuwen van het lichaam gereflecteerd.
Tijdens een behandeling wordt de hele voet behandeld. Door het bewerken van de reflexen kunnen de aanwezige spanningen en blokkades opgespoord en weggenomen worden, waardoor het lichaam zelf weer in balans kan komen en zo het genezingsproces kan beginnen. Bij voetreflex massage wordt dus niet de ziekte behandeld, maar de zieke mens in zijn totaliteit.

Welke klachten kunnen behandeld worden?
Een voetreflex behandeling heeft invloed op de gehele mens; zowel lichaam als geest. Het kan daarom – ook als aanvulling op een reguliere behandeling – uitstekend worden toegepast bij:

• Stress
• Vermoeidheid en aandoeningen die daarmee verband houden
• bij emotionele klachten
• spijsverteringsklachten
• nek- en rugklachten
• hoofdpijn of migrainehormonale problemen (bijvoorbeeld menstruatieproblemen, overgangsproblemen of problemen met zwanger worden)
• slapeloosheid
• vocht vasthouden
• en de meeste chronische en acute ziekten.

Iemand hoeft niet ziek te zijn om baat te hebben bij voetreflex massage. Voor veel mensen betekent de behandeling een opkikker. Voor anderen is het een preventief middel om niet uit balans te raken.

Voetreflex massage kan zelfs ondersteunend werken bij een afslankdieet. Dit door het stimuleren van het spijsverteringsstelsel, het in balans brengen van het hormonale stelsel en het stimuleren van het lymfesysteem. Bovendien kan het een moment van totale ontspanning zijn waardoor men zich weer vol goede moed kan concentreren op het afslanken.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Uit ervaring blijkt dat een behandeling over het algemeen als zeer ontspannend wordt ervaren. Komt iemand dus voor ontspanning, dan kan één behandeling voldoende zijn.

Zijn er echter klachten aanwezig, dan is het aantal behandelingen onder andere afhankelijk van de aard en de duur van de klachten. Daarnaast spelen ook de totale lichamelijke gesteldheid (het herstelvermogen van het lichaam) en de huidige levenswijze een rol. Het is dus moeilijk van te voren vast te stellen hoeveel behandelingen er precies nodig zijn. Na de eerste behandeling kan men al verlichting voelen en afhankelijk van de persoon kunnen er nog 5-10 behandelingen volgen.

Verder kan men ook om de 4-6 weken een behandeling ondergaan om in balans te blijven of gewoon ter ontspanning.

Duur van een behandeling
Een behandeling duurt ongeveer 30-45 minuten.
Voor de eerste behandeling trek ik vaak wat meer tijd uit om kennis te maken en om inzicht te krijgen in de klachten die er eventueel zijn.