Massage geeft geen genezing maar kan in dit proces een grote steun zijn. Uit onderzoek is gebleken dat masseren bij mensen met kanker de kwaliteit van het leven van dat moment kan verbeteren. Door het aanraken met liefde en aandacht wordt het mogelijk het vertrouwen in je eigen lichaam te herstellen.

Symptomen als pijn, spanning, stress, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie kunnen verminderen.

Wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte kanker in je eigen leven dan staat de wereld even stil. Niks is meer hetzelfde, vaak moet je verschillende ingrijpende behandelingen ondergaan. Je krijgt diverse onderzoeken, bezoeken aan het ziekenhuis, medicatie die veel met je lichaam doet en veel energie van je vergt.

Ook voor je directe omgeving is het een moeilijke tijd en iets waar zij mee moeten leven. Soms heb je het gevoel dat je geleefd wordt in plaats dat jij leeft.

Even een  aanraking met aandacht, liefde en respect.

 

Wat is massage bij kanker?

Massage bij kanker is een liefdevolle, respectvolle ontspanningsmassage. Er wordt telkens gekeken naar uw situatie op dat moment en wat u wel of niet kan en aan de hand daarvan wordt u gepositioneerd. Dat kan in bed zijn, op de massagetafel of op een stoel. Wat voor u op dat moment prettig voelt. De aanraking is zeer zacht. Er wordt rekening gehouden met uw lichamelijke situatie zoals het aangedane gebied, de lichamelijke klachten door de medicatie en uw conditie en energieniveau van de dag

Wanneer kan men een massage nemen?

Juist omdat uw lichaam al zo hard moet werken om tegen deze ziekte te vechten, verdient het een massage! Massage bij kanker is in elk stadium mogelijk.

Tijdens de behandelingsfase: Je bent misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Massage in deze periode vooral prettig als pijndemping.

Na de behandelingsfase: In deze periode komt u terecht in de controletraject waar u om de zoveel tijd naar het ziekenhuis moet. Dat zijn de momenten van spanning en onzekerheid. Maar ook de periode waarin u weer de regie van uw leven en lichaam in eigen handen krijgt. Massage kan u helpen uw lichaam opnieuw te leren kennen. Het geeft de juiste ontspanning en hervind het contact met uw lichaam.

Palliatieve behandeling: Ook wanneer u te horen krijgt dat er geen genezing mogelijk is kan massage heel veel voor u betekenen. Deze fase kenmerkt zich door vragen en onzekerheid. Hoelang heb ik nog? Hoe zal deze laatste tijd eruit zien? Massage helpt om de kwaliteit van uw leven te verbeteren door verlichting te bieden. Het helpt uw emoties vrij te laten en mentale rust te creëren.

De massage wordt aangepast aan de fase en behandeling waarin jij je bevindt en je lichamelijk klachten en conditie op dat moment.

Dit bepaalt ook de duur van de massage.

Waar masseren?

In principe masseren wij  in onze  eigen praktijk aan huis (Barendrecht of ’s-Gravendeel)  maar mocht je niet in de gelegenheid zijn naar mij te komen, dan kom ik in overleg ook bij je thuis of in het ziekenhuis.

In december 2015 hebben Yvonne en Marie de specialisatie ‘Massage bij Kanker’ afgerond met een certificaat. Voor ons, als massagetherapeut is dit een waardevolle aanvulling.
Deze specialisatie werd gegeven door Zonneveld opleiding te Vlijmen.